De impact van waterstoftechnologie op de industrie van morgen

De doelstellingen rondom klimaatneutraliteit in 2050 zijn ambitieus, en in Nederland zien we dan ook voor een enorme uitdaging staan. Voor een belangrijk deel wordt er gekeken naar de verschillende industrieën in ons land, want die zijn verantwoordelijk voor ongeveer 35% van de totale CO₂-uitstoot. Een van de manieren van verduurzaming is de opkomst van waterstoftechnologie, met het potentieel om niet alleen fossiele brandstoffen te vervangen, maar ook om processen en logistiek ingrijpend te veranderen. Wereldwijd wordt verwacht dat de waterstofmarkt tegen 2030 zal groeien tot een waarde van meer dan 200 miljard euro. Maar wat maakt waterstof zo veelbelovend?

Waterstof in productie

Industrieën die van oudsher afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, zoals de staalproductie en chemie, staan op een revolutionaire groene doorbraak te wachten om de uitstoot te reduceren. Experts geloven dat waterstof oplossingen uitkomst zullen bieden. 

 

Zo kan groene waterstof, geproduceerd met hernieuwbare energie, cokes vervangen in staalproductie. Dit maakt het mogelijk om CO₂-intensieve processen volledig te verduurzamen zonder afbreuk te doen aan productie-efficiëntie.

 

Ook in de chemische industrie kan waterstof dienen als grondstof voor producten zoals ammoniak en methanol. Met de overstap naar groene waterstof kunnen bedrijven voldoen aan de strengere milieuregels én hun positie versterken in een duurzame markt.

Zwaar transport en logistiek

 

Is het mogelijk? Een schoon alternatief in zwaar transport? Voor bedrijven in de logistieke en transportsector begint het er steeds meer op te lijken dat waterstof een oplossing wordt waar batterijen tekortschieten.

 

Vrachtwagens, treinen en scheepvaart hebben moeite met verduurzaming via batterijen, want hun actieradius wordt hierdoor beperkt. Waterstofbrandstofcellen emissievrij vervoer echter mogelijk zonder de nadelen van zware batterijpakketten.

 

Zo zijn waterstoftreinen al operationeel in regio’s waar elektrificatie van het spoor te kostbaar is, en worden waterstofschepen ontwikkeld om de verduurzaming voort te zetten in havens. Voor bedrijven in de logistiek en transport levert dit niet alleen een groen imago op, maar ook toegang tot nieuwe markten en concurrentievoordelen.

Energieopslag en leveringszekerheid

 

Een van de grootste voordelen van waterstoftechnologie zit ‘m in de mogelijkheid om energieopslag op grote schaal mogelijk te maken. En daar gaat veel innovatie aan te pas. Neem bijvoorbeeld een overschot aan zonne- en windenergie; met elektrolyse kan overtollige energie worden omgezet in waterstof en ingezet wanneer de energievraag stijgt. Dit kan bedrijven in verschillende  industrieën meer controle en voorspelbaarheid geven in hun energievoorziening.

 

Bovendien kan er zo beter omgegaan wordt met piekbelasting en om netwerkcongestie te vermijden, en dus kosten te verlagen. Daar komt nog eens bij dat waterstof gemakkelijk kan worden getransporteerd of geëxporteerd. 

 

Gerelateerde artikelen

Ontdek artikelen die overeenkomen met uw interesses